- Låt inte det dåliga samvetet stå i vägen, genom några enkla steg kan du få bättre koll på din ekonomi. Till exempel se över småutgifterna. Att spara in på dem känns oftast heller inte lika mycket i plånboken, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.
Så får du koll på din privatekonomi och ditt sparande
- Gör en budget över dina inkomster och utgifter, finns det utgifter du kan dra ner på och skapa utrymme för sparande?
- Spara först ihop till en buffert, att ha om något oförutsett händer. Två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke.
- Placera ditt långsiktiga sparande där det ger avkastning. Fördela det på två-tre olika fonder med olika risknivå. Tänk på att avgifterna spelar roll på lång sikt.
Yngre har oftare dåligt samvete för sin privatekonomi än äldre 25-34-åringarna är de som är mest bekymrade för sin privatekonomi, 60 procent uppger att de känt oro eller haft dåligt samvete för sin privatekonomi det senaste året. Främst är det pension och sparande man oroar sig för.
- Det är inte konstigt att de yngre oroar sig mer. När man är ung ska man börja jobba, skaffa ett eget boende och samtidigt komma igång med ett sparande. Men det är också som ung man har störst möjlighet att sätta goda vanor. Gör en budget för att få koll på hur mycket pengar du lägger på olika saker, och försök kom igång med ett sparande tidigt, det kan bespara dig oro längre fram, säger Madelén Falkenhäll.
Den framtida pensionen ger mest dåligt samvete
- Många känner en oro för sin framtida pension, framförallt de som närmar sig pensionsåldern. Genom att i god tid sätta sig in i vad som påverkar pensionen och hur den egna pensionen förväntas bli undviker man tråkiga överraskningar. Och när man närmar sig pensionsålder kan det också vara klokt att sätta sig in i på vilka sätt pensionen kan tas ut, säger Madelén Falkenhäll.
Så kan du påverka pensionen och din ekonomi som pensionär
- Gå in på minpension.se för att se hur hög din pension förväntas bli. Där kan du även se hur pensionen blir om du väljer att ta ut tjänstepension på olika utbetalningstider.
- Tjänstepension? Arbeta hos en arbetsgivare som sätter av till tjänstepension och försök att jobba heltid så mycket som möjligt.
- Börja spara tidigt till din pension. Börjar du spara i 25-30-årsåldern kan du ett sparande på 500 kronor per månad vara ett bra riktmärke, kommer du igång senare i livet behöver du spara ett högre belopp.
- Amortera extra på bolånen. Har du bolån kan det vara klokt att amortera lite extra de fem-tio åren före pension. Med en lägre boendekostnad blir din ekonomi som pensionär bättre.
- Se över dina utgifter. Din privatekonomi påverkas både av inkomster och utgifter. Se över dina utgifter när du närmar dig pension, finns det några du kan dra ner på för att få mer kvar i plånboken varje månad.