- Gör en budget. Det är ett bra sätt att få överblick över din ekonomi. Då ser du lättare hur mycket du kan och behöver låna, och att du klarar av att betala tillbaka lånet.
- Välj rätt sorts lån. Det finns flera slags lån, exempelvis bostadslån, privatlån, billån och medlemslån. Olika lån har olika räntor och krav kopplade till sig.
- Ränta och effektiv ränta. Räntan är den prislapp som långivaren sätter för att låna ut pengar till dig. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter (exempelvis aviseringsavgifter och uppläggningsavgifter).
- Kreditprövning. För att beviljas ett lån bedömer långivaren sannolikheten att du faktiskt kan betala tillbaka lånet.
- Kreditvärdighet. Din kreditvärdighet avgörs exempelvis av hur många lån du redan har, vad du lånat till, hur ofta du ansökt om lån och om du betalat tillbaka på lånen i tid.
- Återbetalningsförmåga. Detta handlar helt enkelt om din förmåga att betala tillbaka lånet.
- Kreditupplysning. För att kontrollera ovanstående och att du har möjlighet att betala räntor och amorteringar på ditt lån tar långivaren en kreditupplysning.
- Amortering. Att amortera innebär att betala tillbaka på ett lån. Hur mycket du amorterar varje gång på exempelvis ett bostadslån beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst.
Låneskolan - 8 tips när du ska låna pengar
2020-05-25 10:26Funderar du på att ta ett lån till den där miljöbilen du länge drömt om? Eller kanske rör lånet huset. Oavsett behov gäller det att ha koll på vad det faktiskt innebär att låna pengar. Här får du tipsen!