En bra start
Att starta eget innebär olika stor investering beroende på vilken verksamhet det handlar om. Tänker du designa appar eller webbplatser och redan har datorn som behövs är det annorlunda jämfört med att bygga om en lokal för att driva restaurang eller köpa in ett stort lager varor till en butik. Ju större initial investering, desto högre risk om det inte skulle bära sig. En bra sak, oavsett verksamhet, är att ha en summa pengar sparat att leva på innan företaget börjar dra in pengar.
Det gäller att göra bra förarbete och undersöka marknaden för att hitta ett eget erbjudande som kan konkurrera med redan befintliga företag. Erbjuder du något unikt? När du svarar på det är det bra att koppla bort hjärtat för en stund. Att du själv brinner för en sak betyder inte alltid att det är en bra idé som kommer att bära sig.
Du behöver också göra en kalkyl för hur din ekonomi kommer att se ut. Överskatta inte intäkter och underskatta utgifter, utan gör ordentligt med research och sätt av en buffert till oförutsedda kostnader.
Till det behöver du en marknadsplan. Hur ska du marknadsföra dig, vad får det kosta och vad förväntar du dig att det kan ge – allt sådan måste du försöka förutse, vilket inte är det lättaste men det kan ge en indikation på vad du behöver göra för att nå ut.
De olika företagsformerna
Enskild firma
För dig som är ensam i företaget är enskild firma en vanlig bolagsform. Där är företaget och du samma person vilket innebär att ditt organisationsnummer kommer vara ditt personnummer. Som enskild näringsidkare är du personligt ansvarig för verksamhetens eventuella skulder.
Aktiebolag – AB
Ett aktiebolag är en bolagsform där aktieägarna inte har personligt ansvar för företaget. Om företaget går i konkurs berörs alltså inte aktieägarnas privatekonomi. Däremot krävs ett aktiekapital på 25 000 kronor när du startar upp bolaget och det kan vara antingen kontanter eller egendom som företaget kan dra nytta av. Ett aktiebolag behöver en styrelse med ledamöter och suppleanter. Du kan ta ut lön och vinstutdelning. En revisor är alltid bra om du inte själv är en fena på ekonomi men till varje bokslut måste du revidera räkenskaperna.
Handelsbolag – HB
Ett handelsbolag är som en blandning mellan enskild firma och ett aktiebolag, förenklat uttryckt. Man kan vara fler i ett HB (man måste vara minst två) men är fortfarande personligt ansvariga för företagets avtal och skulder. Du behöver inte ha något startkapital för att starta ett handelsbolag.
Kommanditbolag – KB
Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag. Det ska alltid ha två eller flera bolagsmän, minst en komplementär och en kommanditdelägare. En komplementär är personligt ansvarig för företagets skulder och att andra avtal hålls. En kommanditdelägare har ett begränsat ansvar och svarar endast med sin kapitalinsats.
Hur startar man?
Det finns några saker att ha koll på när du ska starta företag. Du behöver till exempel ha ett namn för att kunna registrera det. Att välja namn är ett kapitel för sig och det finns många råd att ge på vägen. Allt beror på vilken verksamhet du har och vilket behov du har att vara tydlig i vad företaget gör – eller vill hitta ett namn som sticker ut. Lyckas du med båda är det förstås toppen.
För att få igång företaget behöver du:
- Ansöka om F-skatt
- Registrera företaget
- Anmäla dig för momsredovisning
- Anmäla dig som arbetsgivare till Skatteverket