Vår VD Göran Arnmark hälsade samtliga på plats välkomna till kvällen genom att berätta att det på inget sätt är en slump att vi lägger tid och pengar på en sund och trygg idrottsmiljö. I det här fallet för att fler unga ska fortsätta att spela ishockey under en längre tid. Ishockeyn är en stark föreningsaktivitet i Örnsköldsviks kommun och för Sidensjö Sparbank är det av största vikt att ge tillbaka till närsamhället.

Kvällens huvudperson var Anna Mannelqvist som inledde med att hylla mötet mellan idrotter där det finns stora likheter mellan föreningsarbete och mycket gemensamt att ta med sig till sin egen idrott. Barn och ungas idrottande är hjärtefrågor för Anna som berättade inspirerande om resan som Vårby IK gjorde från en nära på nedlagd verksamhet till att nu vara en av Sveriges största skidföreningar. Vårby IK har egen parasportverksamhet, 430 medlemmar och runt 200 träningsaktiva ungdomar och juniorer.

Resan som Vårby IK fortsätter att göra baserar sig på ett starkt värdegrundsarbete där inkludering är ledstjärnan. Inkludering som sträcker sig över varierande förutsättningar och ambition där det viktigaste är att det är roligt att delta och att det sociala är det viktigaste. Framgångar har inte låtit vänta på sig, både sett till antalet utövare, succé vid arrangerade tävlingar men även resultat i tävlingar för juniorer.

Anna inkluderade även samtliga på plats i diskussioner som; Vilka fördelar respektive nackdelar finns det att ha en bakgrund inom sporten man sedan sitter på styrelsenivå inom?

En viktig punkt för kvällen var ”Svansteorin” som Anna förklarade genom den normalfördelningskurva som finns i alla grupper. De flesta befinner sig i mittenspannet av kurvan, medan några ligger längre fram i utveckling eller kunskap samt att några ligger på den andra sidan kurvan. Om exempelvis träning, övningar på en träning eller målsättningar anpassas efter mitten och den främre delen av de aktiva i en grupp kommer ”svansen” att känna sig misslyckade och efter en tid sluta i gruppen. Illusionen kan då vara att gruppen blir mer homogen utan ”svansen” och de som exempelvis inte kommit lika långt fram i sin utveckling. Men forskning visar att en ny normalfördelningskurva omedelbart skapas i den nya gruppen, med en ny svans som följd. Det innebär att gruppen i det långa loppet hela tiden minskar i antalet utövare för att till sist endast innehålla väldigt få aktiva där ingen gynnas av att gruppen är väldigt liten. Vårby IK försöker därför behålla antalet aktiva i så stor utsträckning som möjligt, vilket även bidragit till stora framgångar för de utövare som är längst fram i sin utveckling.

Det värderingsbaserade ledarskapet bygger på att värderingar vägleder i beslut och handling, att aktivt arbeta med värdehierarkier i föreningen och att alltid sätta människan i fokus. Anna berättade vidare om att det också handlar om att inte alltid ta den lättaste vägen och att allt sammantaget gett en gemensam kompass i föreningen och en trygghet inför i stort sett alla beslut som tas på styrelsenivå.

När vi på Sidensjö Sparbank frågade Anna om hon ville vara del av det här arbetet med trygga och inkluderande idrottsmiljöer var det för att vi sett att Vårby IK gör mycket gott för många barn och unga. Det vi ser är att föreningen skapar ett engagemang hos många barn och unga som på ett positivt sätt sprider sig till hela familjer. Det är inspirerande att ta del av och vi både hoppas och tror att engagemanget och arbetet som Vårby IK gör kan inspirera andra föreningar vidare i det arbete som nu ligger framför dem.

RF-SISU och Johan Strömqvist var även på plats under kvällen där föreläsningen är en del av arbetet som föreningarna nu tar vidare med hjälp av utbildningsmaterial från idrottsutbildarna.

Läs mer:

Uppstart för arbetet med Erik Granqvists föreläsning
RF-SISU Västernorrland om satsningen
Vår syn på samhällsnytta och sponsring
Bli kund hos oss på Sidensjö Sparbank