Så startar du egen verksamhet
Går du runt med tankar på att starta eget? Det behöver inte alltid vara ett så stort steg som det kanske låter, här guidar vi di
Har du en hobby du skulle kunna tjäna lite extra på eller sitter du på en affärsidé du inte är beredd att satsa på fullt ut än? Det finns massor med möjligheter att få in extrapengar på att göra det du gillar eller är bra på. Och att börja försiktigt kan vara en bra väg in till att ändra kurs helt i livet. Här är några saker att tänka på!
Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.
För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:
Får du in ett överskott av din hobbyverksamhet måste du dock betala skatt för det, och här finns ingen undre gräns. Det finns dock undantag när du får tjäna upp till 12 500 kronor per år utan att skatta och det är om du till exempel säljer bär eller svamp som du själv har plockat ute i skogen.
Om din verksamhet däremot drivs:
så räknas det inte längre som en hobby utan ska beskattas som näringsverksamhet. Det betyder att om du får in mer än 30 000* kronor per år måste du vara momsregistrerad och lägga på moms på allt du tar betalt för.
Som anställd betalar du A-skatt och startar du eget företag betalar du F-skatt. Som egenföretagare kan du välja mellan en rad olika bolagsformer, men du som vill satsa litet kan välja att inte starta företag alls utan använda tjänster där företag erbjuder sig att fakturera åt dig. De tar då runt 4-6% av fakturan mot att betala ut summan som blir kvar som lön till dig.
Du som vill starta upp men ändå behålla din anställning kan vara både betala både A- och F-skatt.
Ibland kan det vara lite svårt att veta var gränserna för de olika kategorierna går. Särskilt om du sysslar med kulturell verksamhet. Att sälja en tavla man har gjort eller föreläsa om sin egen konst klassas till exempel som näringsverksamhet medan att föreläsa om konst i allmänhet räknas som en tjänst och ska beskattas efter det. Är du osäker kan du alltid fråga Skatteverket.
* Du som har en försäljning där beskattningsunderlaget inte överstiger 30 000 kronor under ett beskattningsår omfattas av befrielsen för moms. För att du ska kunna bli befriad får ditt beskattningsunderlag inte heller ha varit mer än 30 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren. Befrielsen är frivillig. (Från Skatteverket)