Juridisk hjälp i livets stora stunder
Att flytta ihop, gifta sig eller gå skilda vägar. Att planera för framtiden – eller ta hand om praktiska frågor när någon gått bort. I många av livets viktiga skeden kan juridiken göra stor skillnad.
En skilsmässa är oftast svår på många sätt och om någon av er har ett bolag kan situationen bli ännu mer komplicerad. Har ni inte skrivit äktenskapsförord så räknas nämligen bolagets värde in i bodelningen.
Vid skilsmässa delas alla tillgångar och skulder, om de inte är enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Detta inkluderar aktier eller tillgångar i ditt företag. Utan äktenskapsförord kan du behöva ekonomiskt kompensera din före detta partner, exempelvis genom lån eller försäljning av delar av företaget. Oavsett hur lösningen ser ut kostar den pengar, kraft och möda.
Om företaget ingår i bodelningen vid en skilsmässa kan du skydda företagsägandet genom att ge den andra parten ensam äganderätt till annan gemensam egendom som motsvarar värdet av företaget, som bostaden eller fritidshuset. Alternativt kan du köpa ut din före detta partner med ett banklån eller låta dem bli delägare genom att ge aktier i bolaget.
Tjänstepensionen påverkas också vid en skilsmässa om det inte anges specifikt i äktenskapsförordet. Det är därför viktigt att inkludera de pensionssparanden du har vid upprättandet av äktenskapsförord eftersom olika pensionslösningar kan ha olika påverkan under en skilsmässa.
Dessutom kan äktenskapsförord få konsekvenser om du eller din make/maka dör och det är därför viktigt att förstå hur detta påverkar arvsplaneringen.
För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara undertecknat av båda parter, daterat och registrerat hos Skatteverket. Det kan upphävas eller ändras när som helst. Det finns ingen fastställd form för ett äktenskapsförord, men det är klokt att stämma av med en jurist för att säkerställa att avtalet ger rätt skydd.
Skriv ett äktenskapsförord som gäller ditt företag när du ska gifta dig eller när du startar dig bolag.
Glöm inte att gå igenom ert pensionssparande när ni gör äktenskapsförordet. Olika former av pensionssparande påverkas olika vid en skilsmässa.
Finns det fler delägare i bolaget – se till att ni har med ett krav på äktenskapsförord i ert aktieägaravtal.
Tänk på att äktenskapsförordet kan få konsekvenser för vad som händer när du eller din maka/make dör. Se till att ni har följderna klara för er.
Ska du skilja dig och driver företag? Vår samarbetspartner Familjens Jurist kan hjälpa till – oavsett om du vill få en överblick, skriva juridiska dokument eller boka rådgivning.
Erbjudandet gäller dig som är kund i Swedbank.